Gebied

Gebied

Kustzone Poort is een unieke plek in de regio waar strand, water(sport) en cultuur hand in hand gaan. Vanaf de Hollandse Brug is dit de entree van Almere.

Het duinlandschap

De komende jaren transformeert Kustzone Poort tot een landschap van strand, duinen, water en bossen die de identiteit bepalen. De dijk zal worden verstevigd en daarna worden opgehoogd met zand zodat er duinen ontstaan. Het duinlandschap, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Almere Duin, zorgt voor een uniek strandgevoel in de polder en voegt een nieuw milieu toe aan Almere en de noordelijke Randstad. Het is een plan vol contrasten: hoog en laag, nat en droog, druk en rustig, beschut en open. 

Duinvegetatie en stranduitstraling

De duinen worden ingeplant en ingezaaid met gevarieerde duinvegetatie zoals graskruiden, helmgras, struiken en losse bomen. Er zullen enkele uitlopers van de duinen het woongebied achter de duin in lopen, zodat er een mooie samenhang ontstaat tussen het binnen- en buitendijkse gebied. Over de duindijk en aan de voet hiervan over het strand komen nieuwe slingerende wegen, paden en opgangen naar het strand.

Woonwijk Almere DUIN

Direct achter de dijk ligt de wijk DUIN. Deze unieke woonwijk is al deels gerealiseerd, en wordt de komende jaren nog volop verder ontwikkeld. De openbare ruimte, woningen, beplanting en zelfs schuttingen zijn met zorg gekozen om bij te dragen aan het kustgevoel. De huizen en commerciële ruimtes worden gemaakt van natuurlijke materialen en met kleurstellingen die passen bij het natuurlijke duinlandschap. De woonwijk bestaat uit eengezinswoningen, bouwkavels voor vrijstaande woningen, en een aantal woontorens.   

DUIN wordt grotendeels ontwikkeld door Amvest. Kijk op de website voor meer informatie over deze ontwikkeling.

Parkeren en bereikbaarheid

Het gebied is goed bereikbaar met de bus, de auto en de fiets. Vanaf het station Almere Poort is het zo’n 25 minuten lopen naar het Almeerderstrand. Gedurende alle bouwwerkzaamheden, zowel van het woongebied als het nieuwe duinlandschap, zal het strand bereikbaar blijven. 

Bij de zuidelijke strandopgang naar het Almeerderstrand is een grote nieuwe parkeerplaats gerealiseerd langs het spoor. Bij de noordelijke strandopgang kan geparkeerd worden bij de parkeergarage onder de Duinhal.

Andere projecten