Kunst- en bouwwerken

Kunst- en bouwwerken

Kunst- en bouwwerken
Luchtkaart Kustzone Poort met daarop de locatie van de kunst- en bouwwerken aangegeven.

Kunst- en bouwwerken in Kustzone Poort

Prikkelende ruimtelijke elementen, kunstwerken en bouwwerken die uitnodigen tot interactie met de omgeving vormen een essentieel element in het gebiedsconcept Stadsduin voor actieve cultuur. Nu al zijn er verschillende interessante (kunst)objecten te vinden in het gebied, en dit zal de komende jaren verder toenemen. Met als belangrijkste aanwinst voor het Almeerderstrand een multifunctioneel bouwwerk voor actieve cultuur dat in 2023 door bewoners, bezoekers en Almeerders wordt ontworpen.

Participatief ontwerptraject bouwwerk in 2023

Project Kustzone Poort start in 2023 met een participatief ontwerptraject voor een bouwwerk op het Almeerderstrand. Bewoners, bezoekers en Almeerders worden uitgenodigd om deel te nemen aan een uitgebreid ontwerptraject, waarin zij gezamenlijk de functie en het uiterlijk van het object bedenken. Het wordt een opvallend bouwwerk, een land mark voor het Almeerderstrand. Het ontwerptraject wordt vormgegeven en begeleid door StrandLAB. Momenteel wordt er gezocht naar een sociale ontwerper en willen we geïnteresseerden graag doorverwijzen naar de open call: https://kustzonepoort.nl/nieuws/open-oproep-voor-sociaal-ontwerpers

Kunsthuisjes en Strandwachters

In 2022 zijn de vijf toilethuisjes die al decennialang op het strand staan, getransformeerd tot kunsthuisjes door vijf street art kunstenaars. Elk huisje heeft een unieke beschildering en een eigen verhaal. Verbonden door een wandel- en een fietsroute vormen de vijf kunsthuisjes de Street Art Tour Almeerderstrand. Aan de rechterkant van deze pagina kan de kaart worden gedownload. Hierop staan de locaties van de huisjes aangegeven, en wordt in meer detail ingegaan op de kunstwerken en kunstenaars.

Op het strand zijn opvallende houten bouwwerken te vinden waarop je kan zitten, staan, liggen, picknicken of anderszins. Deze ‘Strandwachters’ zijn geplaatst door StrandLAB en vertellen allemaal een uniek verhaal over het ontstaan van Flevoland. Op de website van StrandLAB staat meer informatie over locatie en achtergrondverhaal van de Strandwachters. Ten slotte zijn rondom het atelier van StrandLAB op het Almeerderstrand met regelmaat opvallende kunstwerken, objecten en exposities aan te treffen – altijd met een achterliggend verhaal.

Andere projecten